Står bag ny undervisningsserie om korruption: ”Sådan siger vi nej!”
Selvom Danmark længe har kunne bryste sig af at være blandt de mindst korrupte lande i verden, er det en anden virkelighed der møder danske virksomheder med tråde til udlandet. De globale markeder er nemlig svære at blive kloge på, for her er korruption mere eller mindre udbredt. Det er denne virkelighed – virksomhedernes virkelighed – ny undervisningsserie sætter fokus på.
Korruption især et problem for nye demokratier
Kampen mod korruption slutter aldrig. Sådan lød det fra Dansk Industri tidligere på året, men det kunne lige så vel være mantraet til undervisningsprojektet ’Korruption’. Projektet er støttet af Undervisningsministeriet og bag det står Globale Gymnasier, Transparency International og Batavia Media. Målet er at få danske gymnasieelever til at interessere sig for årsagerne til korruption og de konsekvenser, det har for samfundet og for det enkelte menneske. Midlet er fem film om korruption i udviklingslande. Et af de lande er Ghana, der er et nyt demokrati. Her tager lokale græsrodsbevægelser kampen op mod alt fra systemisk korruption til hverdagskorruption og korruption i skolesystemet.
Læs tidligere nyhedsresume ’Korruption: Danmarks ry lider et knæk’
Korruption er mere end penge
Korruption er ikke kun et problem i udviklingslande, »korruption er et vigtigt element i den globale økonomi. Derfor er kendskabet til korruption også vigtigt for at forstå udviklingen eller mangel på samme i et land«, hedder det på projektets hjemmeside. Undervisningsserien handler således både om at øge unges kendskab til korruption, men det handler også om at sige nej til et fænomen, der dækker over langt mere end bestikkelse og misbrug af betroet magt:
»Korruption kan omfatte penge, varer, gaver, ydelser som vennetjenester eller sex,« skriver netværket bag projektet, Globale Gymnasier.
Dansk Industri støtter op om projektet
Hos Dansk Industri glæder man siger over, at filmene får et bredt ungt publikum, som får indblik i korruptionsniveauet:
»Det er en virkelighed, der kan være svær at forholde sig til, når man lever i Danmark. Men verden bliver stadig mere global, og man skal ikke langt væk fra Danmark for at finde en virkelighed, hvor korruption er dagligdag. Det skal vi kunne forholde os til både som enkeltpersoner men i høj grad også fordi, Danmark er et land, der lever af at handle med hele verden,« siger Christine Jøker Lohmann, der medvirker i en af filmene hvor hun fortæller om hvordan danske virksomheder kan beskytte sig mod korruption på vækstmarkederne.
Film skal vises til mange
Selvom undervisningsserien er lavet til gymnasieelever, er det ikke kun unge som kan have gavn af at se filmene:
»Fra dansk side kan vi gøre meget for at udbrede god praksis til resten af verden. Men vi skal vide, at forholdene og kulturen er anderledes andre steder i verden og være bevidste om, hvordan vi forholder os, så vi kan agere bedst muligt,« siger Christine Jøker Lohmann.
Udover filmserien indeholder undervisningsprojektet en række rollespil og praktiske opgaver, som kan løses ude i klasselokalerne. ’Korruption’ bliver i øjeblikket brugt på en række danske gymnasier.
Du kan læse mere om baggrunden for undervisningsprojektet her eller se filmene ved at klikke her.
Vil du også være med til at sprede god praksis?
Hos Timbed bakker vi op om projektet – at sprede god praksis er trods alt det, Timbed er sat i verden for at gøre. I de sidste måneder har vi derfor arbejdet hårdt på at færdiggøre vores eget projekt, Compliance Fitness. Compliance Fitness er drypvis træning til dig, som vil øge din viden så du er bedre rustet til, for eksempel at sige nej til korruption.
Læs mere om Compliance Fitness, prøv kræfter med testspørgsmålene og tilmeld dig – følg linket: https://www.timbed.com/compliance-fitness/
Leave A Comment